Skip to main content

Till Paris, till Paris

För en tid sedan fick jag ett journaliststipendium från Publicistklubben för att åka till Paris och intervjua ensamkommande unga som av olika skäl flytt vidare från Sverige till Frankrike.

Den 21 mars kl. 06.13 äntrar jag och fotografkollegan och kamraten Mikael Lundgren tåget mot Paris. Första etappen går till Köpenhamn (295 kr i 1 klass inkl frukost!) där vi övernattar på hotell för att den 22 mars ta dagtåg till Paris via Hamburg och Köln. I bästa fall landar vi i den franska huvudstaden kl. 22.05 och tar då en taxi mot den lilla hyrda airbnb-lägenhet som blir vårt hem under en vecka.

Genom många hjälpsamma personer i Västerbotten och övriga landet har vi fått kontakt med ungdomar, som jag ser mycket fram emot att få träffa för att höra mer av deras tankar och erfarenheter. 2016–2017 var jag ju "ledig" från journalistyrket och arbetade på HVB-hem i Vindeln med ensamkommande unga. Mikael har varit god man till flera ensamkommande så vi har båda god kännedom om situationen runt ensamkommande i Sverige.

När vi började leta tågtider mellan Umeå och Paris var känslan att det nog går lika fort att rida på en gris som att ta tåget –  som i den gamla barnvisan där det kan ta några år men jag tror nog att det går – men efter ganska många timmars efterforskningar och test av mer eller mindre goda appar har vi nu tågbiljetter till helt ok pris och utan alltför stressiga byten. Bäst tycker jag att Omio:s app (tidigare Goeuro) har fungerat. Där kan en både jämföra tågtider, sträckningar och priser och dessutom boka – fast inte i Sverige förstås – där är det gamla SJ som gäller, men jag klagar inte då vi åker 1 klass med frukost för 295 kr från Umeå till Malmö. Och jag är övertygad om att svenska tågresor också snart finns i en app nära mig.

ps. Jag ser också fram emot att få återse la Tour Eiffel – detta magnifika byggnadsverk av bastantaste järn men med former som av sirligaste spets. Bilden av bygget är tagen 15 maj 1888. "Montage des piliers au-dessus du premier étage." Redan ett år senare kommer det att stå klart, så vi får fira 130-årsjubileum på plats. En riktig bedragare sålde förresten tornet till en skrothandlare en gigantiskt summa. Och dessutom försökte han sälja det en gång till... Mer om det sen och mer om våra äventyr och lärdomar i Frankrike kommer här på bloggen.

Text: Anette Olofsson 
Foto: Wikipedia Frankrike

{fastsocialshare}